V úterý 21. října se sešli na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích zástupci všech základních škol ve městě s cílem ukázat, že vaření je zábava, že mu rozumí, a že se v oblasti zdravé výživy vyznají. "S jídlem si (ne) hrajem" byl totiž název soutěže, která proběhla v rámci kampaně Dny zdraví Zdravého města Litoměřice.
Skládala se z několika částí. V první fázi probíhaly přednášky o zdravé výživě a zásadách správného stravování na jednotlivých školách. O možnost si vše vyslechnout nepřišli ani rodiče, pro které výživová poradkyně v místní knihovně připravila besedu o tom, jak dětem připravit zdravou svačinku.
Další fází projektu byl výběr receptu na téma zelenina a sestavení školních týmů. Úkolem žáků prvního stupně bylo připravit zdravou svačinku a žáci druhého stupně vařili zdravý zeleninový oběd s přílohou jako kuskus, bulgur apod..
Do příprav se zapojili i rodiče, kteří pomáhali s výrobou moučníku, a to bez použití cukru a bílé mouky. Školní týmy se rozrostly ještě o kouče, studenty oboru kuchař, číšník hotelové školy na Dlouhé ulici, kteří dětem s přípravou jídla pomáhali.
Úkolem soutěžního dne bylo nejen zdravě uvařit, ale také správně napsat připravený test, a nakonec pěkně prostřít, protože jíme také očima. Zadání vzala vážně napříkla Masarykova ZŠ, která nejen jídlo, ale také oblečení ladila v námořnickém stylu.
Porota složená ze starosty města, zástupkyně hotelové školy, majitele restaurace Radniční sklípek, výživové poradkyně a zástupce studentů neměla lehký úkol. Hodnotila jak chuť jednotlivých pokrmů, tak jejich vzhled, ale také prostřený stůl a prezentace samotných žáků.
Zdravé vaření se povedlo všem týmům a za připravené pokrmy by se nemusely stydět ani kvalitní restaurace. Největší počet bodů se podařilo dosáhnout žákům ZŠ Havlíčkova před ZŠ Masarykovou a ZŠ Na Valech, kteří porotě jako hlavní chod připravili bulgur zapečený s cuketou.
Zpestřením dne byla kulinářská show spoluorganizátorky soutěže Radky Hazuchové Jirouškové, která všem přítomným připravila zdravý nápoj - tzv. zelené smootie, a pudink z banánu a avokáda.
Díky partnerství Zdravého města, Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb a výživové poradkyně se podařilo zorganizovat jedinečnou akci a žákům zajímavou formou ukázat, že zdravé není v žádném případě nedobré. Nadšení, se kterým děti nejen k vaření, ale také výběru receptů a celkové přípravě na soutěž přistoupily, je povzbuzením pro organizátory do dalšího roku.
(Text a foto Rita Vlčková, koordinátorka projektu Zdravé město Litoměřice)