Ve středu 30. listopadu pořádalo Zdravé město Litoměřice v prostorech hotelové školy v Dlouhé ulici kurz zdravého vaření pro učitele základních a mateřských škol a zaměstnance školních stravovacích zařízení. Tato akce je součástí projektu „S jídlem si (ne)hrajem aneb Jsme to, co jíme“.
Tématem kurzu byly letos bezlepkové potraviny. Lektorka a propagátorka přirozené stravy Radka Hazuchová připravila přítomným několik receptů. Přítomní ochutnali zelený koktejl green smoothies, dýňovou a luštěninovou pomazánku. Jako hlavní chod si společně připravili jablečný salát s červenou řepou, čočkový salát s kysaným zelím, cizrnovou polévku, dýňový quiche, jáhlové plněné knedlíky se zelím bez cukru. Jáhlové kokosové kuličky a jáhlová roláda byly výborným a zdravým dezertem nakonec.
Celý projekt má pět částí a vrcholí soutěží škol ve vaření. Projekt je určen litoměřickým mateřským a základním školám. Na podzim probíhají přednášky o zdravé a přirozené stravě a cestě potravin ke spotřebiteli na školách a beseda s ochutnávkou pro rodiče a veřejnost s názvem „Školní svačinky v koši nekončí“. V mateřských školách se mohou zaměstnanci i rodiče poučit přednáškou na téma „Snídaní den začíná“.
Další částí projektu je právě kurz vaření, který je prioritně určen učitelům jako příprava a inspirace pro soutěž ve vaření, která se uskuteční v únoru. Tam budou soutěžící měřit síly v teoretické části složené z vědomostního testu, ale hlavně vlastní soutěže. Žáci prvního stupně budou připravovat pomazánku a žáci druhého stupně uvaří hlavní chod. Součástí soutěže je i prezentace pokrmů před komisí a příprava prostřeného stolu.
Naším cílem je propagace zdravé a přirozené stravy tak, aby se stala součástí běžného jídelníčku co nejširšího okruhu lidí. Proto jsme rádi, že se kurzu zúčastnili nejen učitelé, ale i zástupci centrální školní jídelny.
(Text a foto Rita Vlčková)