Pohanková pomazánka s avokádem, jáhlový nákyp nebo polentový koláč. Svou kreativitou při vaření se mohli pochlubit žáci prvních a druhých ročníků základních škol. Na litoměřické hotelovce změřili síly ve vědomostech o zdravé výživě. „Vaření mě baví a zdravá výživa také. Maminka je vitariánka a já sama vegetariánka, zdejší suroviny pro mne nebyly ničím neznámým,“ sdělila Amélie Hajnová ze ZŠ U Stadionu.
„Soutěžící skupinky měly za úkol připravit školní svačinky a oběd podle vlastních receptů. Tomu všemu předcházely přednášky o zdravé výživě, o tom, jak se stravovali naši předkové a jak bychom se měli správně stravovat my,“ vysvětlila Radka Hazuchová, lektorka, výživová poradkyně a spoluautorka projektu S jídlem si (ne)hrajem aneb Jsme to, co jíme. „Je zajímavé, že čím jsou děti mladší, tím lépe se stravují. Ještě jim fungují přirozené instinkty, které postupem času ztrácí, a tak například čtvrťáci mají ke zdravé výživě blíž, než osmáci,“ dodala Radka Hazuchová.
První místo soutěže opět obhájila ZŠ Havlíčkova. „Hodnotily se výsledky v testech, v praktické části porotci hodnotili vzhled a chuť jídla a také prezentaci na téma Znáte příběh svého jídla. Vítězné družstvo sehrálo dokonce scénku o tom, jak se staročeská rodina podivuje nad tím, jaké potraviny v dnešní době jíme a nevážíme si tradičních surovin, které jsou pro naše tělo přirozené,“ upřesnila Rita Vlčková, koordinátorka projektu Zdravé město Litoměřice, které soutěž organizuje na půdě Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb ve spolupráci s dalšími partnery.